GINEKOLOG JE DAO ODGOVOR I NEĆE VAM BITI DOBRO: Evo možete li ostati trudni par dana prije menstruacije

Dobro poznavanje vlastitog menstrualnog ciklusa može vam pomoći kad radite na djetetu i poboljšati šanse za začeće. No, na koje faze se dijeli menstrualni ciklus, kako u ciklusu odrediti plodne dane i kada je najbolje vrijeme za odnos?

189993

Menstrualni ciklus se dijeli na folikularnu fazu, to je razdoblje sazrijevanja jajne ćelije, zatim luteinsku fazu nakon ovulacije. Prva faza je varijabilna i različitog trajanja, u zavisnosti od dužine menstrualnog ciklusa, dok druga faza ima fiksno trajanje od obično 14 dana. Vrijeme ovulacije je najlakše odrediti retrogradno, odnosno praćenjem trajanja više ciklusa.

ovulacija-w593-h298-p0-q85-f-s1-c

Možemo odrediti ovulaciju koja je uobičajeno 14 dana prije očekivane menstruacije. Na primjer, 14. dan je u ciklusu koji traje prosječno 28 dana. Plodni dani su nekoliko dana pre ovulacije jer ukoliko su spe*mat0zoidi kvalitetni, moguće je da prežive nakon odnosa i do četiri dana dok jajna ćelija nakon ovulacije preživi maksimalno 12 do 24 sata. Stoga je bitno tempirati odnose kroz 3 do 4 dana prije očekivane ovulacije i dan nakon ovulacije.

126-simptomi-ovulacije-565x377

No, šta se događa u vašem tijelu tokom cijelog ciklusa i kakve su vam šanse da zatrudnite u različitim fazama ciklusa?

Menstruacija

Menstruacija je zapravo ljuštenje endometrijuma, unutrašnjeg zida materice, i obično traje od tri do sedam dana. Do trećeg dana nivo progesterona i estrogena je u porastu te tada ponovo kreće obnavljanje endometrijuma. Oko četvrtog dana, počinje sazrijevanje folikula, što znači da se jajnici pripremaju za oslobađanje jajnih ćelija. Međutim, u tom razdoblju još je vrlo mala šansa za začeće, gotovo nikakva, osim ako imate vrlo ranu ovulaciju. 

download

“Teoretski je moguće zatrudnjeti i tokom menstruacije, pogotovo zadnjeg dana, ukoliko žena ima kraće cikluse i raniju ovulaciju. Na primjer, kod trajanja ciklusa od 24 dana, ovulacija može biti i oko 9. do 10. dana ciklusa, što znači da će odnos i peti dan ciklusa moći dovesti do začeća, ukoliko su spe*mat0zoidi ‘izdržljivi’”, kaže Petra Podobnik Brlečić, spec. ginekologije i akušerstva.

1409097974000-pregnant

Razdoblje prije ovulacije

U razdoblju prije ovulacije preporučuju se odnosi najmanje dva do tri puta nedeljno, najbolje svaki drugi dan, a možete početi odmah poslije zadnjeg dana mentruacije. 

man-about-to-passionately-kiss-sexy-woman

Sedmog dana ciklusa možda ćete primjetiti va**nalni iscjedak koji je elastičan na dodir, a koji će za nekoliko dana postati belkast i kremast. To još ne znači da je jajna ćelija već otpuštena, ali označava da se približava ovulacija i da je vaša sluz postala ‘prijateljsko’ okruženje za sp**mu. Sp**ma može preživeti i do pet dana ‘zarobljena’ u cervikalnoj sluzi.

cervical-mucus-before-period-feature

“Jedno istraživanje je pokazalo da je ipak došlo do začeća kod parova koji su imali samo jedan odnos u ovoj fazi, a to je čak četiri ili pet dana prije same ovulacije”, kaže dr. Steven R. Bayer, endokrinolog u Klinici za plodnost i IVF u Bostonu.

Šansa za začeće u ovom razdoblju je dobra. Iako jajna ćelija još nije oslobođena, ovo je idealno vrijeme za redovan odnos, posebno ako ćete ovulaciju imati ranije nego ste planirali.

sperm-kalitesi-nasil-artar-66

(Novi.ba/Klokanica.hr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *