Vakcina protiv gripa postaće obavezna za građane starije od 65 godina. Obavezna imunizacija protiv gripa obuhvata i trudnice i osobe sa hroničnim oboljenjima.

Doktor Dragoslav Popović rekao je da su prošle godine sve vakcine bile utrošene što je dobra vijest i da je sada pravi momenat da se fokus okrene ka onim grupama stanovništva kojima je ta vakcina najpotrebnija, a to su stariji od 65 godina i trudnice.

Istovremeno, vakcinu protiv varičela treba da primaju i djeca u 6. razredu osnovne škole koja prethodno nisu stekla imunitet.

Ovo su neke od novina koje je donio novi Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije, objavljen u Službenom glasniku početkom ovog meseca.

Doktor Dragoslav Popović rekao je da smo imali puno problema u posljednjih desetak godina sa tom vakcinom jer je odziv bio relativno nizak.

Kaže da su prošle godine sve vakcine utrošene što je dobra vijest i da je sada pravi momenat da se fokus okrene ka onim grupama stanovništva kojima je ta vakcina najpotrebnija a to su stariji od 65 godina kao ugroženo stanovništvo i trudnice.

Do sada je razlika između obaveznih i neobaveznih vakcina bila i u tome, da li ih država nabavlja.

– Država se obavezala da nabavlja one vakcine koje su obavezne i nadam se da će to biti slučaj i sad – rekao je Popović.

Kaže da će biti problema sa nabavkom mnogo većeg broja vakcina ove godine nego što je to bilo ranije, ali ako se u taj posao krene na vrijeme neće biti problema.

U većini država postoji preporuka što se tiče trudnica, Popović kaže da kada se pogleda preporuka SZO – trudnice su kategorija broj jedan koju treba zaštititi protiv gripa.

– Drago mi je da se to sada dešava i kod nas. Mnogi zdravstveni radnici su se ustezali da preporuče tu vakcinaciju trudnicama, međutim, to je veoma važno, da ih zaštitimo u periodu koji je veoma osjetljiv – rekao je Popović.

Zašto je važno da vakcinu uzimate nekoliko godina

Grip je sepcifičan jer svake sezone imamo drugu vakcinu, ali treba da njom budu “pokriveni” oni koji su osjetljivi i koji imaju neko drugo stanje koje ih dovodi u rizik pokriveni.

– Važno je da vakcinu protiv gripa uzmete nekoliko godina jer kada uzimate više godina, vaš imunitet protiv gripa u sljedećoj sezoni se u principu povećava – ukazuje doktor.

Pitanje nabavke vakcina treba da se riješi dobrim planiranjem i pregovorima sa onima koji vakcine treba da isporuče.

– Što se tiče samog davanja vakcina, to je kratka intervencija, a ljudi kada obole od gripa dolaze nekoliko puta po razne zdravstvene usluge, pogotovo u rizičnim godinama provode vreme u bolnici – vakcina je uvijek mnogo lakša i efikasnija za neku implementaciju nego lečenje bilo koje bolesti – kaže doktor Popović.

Sada je vreme kada se otvaraju domovi zdravlja, vrlo je važno da deca u redovnom programu vakcinacije posjete svog pedijatra, da dobiju sve vakcine koje su propustili u periodu pandemije.

– Kalendar ima obavezne i neobavezne vakcine, bilo da je jedna ili druga, sve vakcine koje dođu u zemlju su visokog kvaliteta. Imamo Agenciju za kontrolu lekova koja je na nivou agencije u najrazvijenijim državama svijeta i oni kontrolišu da sve te vakcine budu efikasne – zaključio je Popović.

Categories: Društvo Svet Zabava