Dr Kisić, koja je epidemiolog, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje ”Dr Milan Jovanović Batut”, vanredni profesor, autor više od 100 naučnih radova… u izlivima mržnje na društvenim mrežama svodi se na “isfriziranu Bosanku”, “nalickanu”, “dubokog dekoltea” i “estradnog oblačenja”?!

“Blic” je već pisao o tome kakvom je jezivom se*sističkom linču na društvenim mrežama od početka epidemije u Srbiji izložena doktorka Kisić-Tepavčević. Sada je, opet, na društvenim mrežama u žiži interesovanja – njena kosa.

Kada se nedavno na konferenciji pojavila sa svježe ofarbanom kosom, krenuli su da pljušte komentari.

Tviteraši su počeli da postavljaju pitanje kako je moguće da je dr Darija Kisić Tepavčević sada svježe ofarbana?!

I šta smo saznali – da izgleda da postoje ljudi koji ne vjeruju da žene mogu same da se ofarbaju.

Još od početka sprovođenja zaštitnih mjera širom svijeta, društvene mreže preplavile su slike koje pokazuju žene prije i poslije karantina. Na slikama poslije, žene su sa izrastkom, maljama gdje ne treba, bez šminke – potpuno zapuštene.

11ce58dd47985f3cdaf1fbd43bc43e39

foto: Printscreen

Ono što mnogi zaboravljaju jeste da žene, pored niza sposobnosti kojima raspolažu, takođe znaju i da se same ofarbaju. To su radile generacijama unazad, to rade i danas. Takođe, znaju same i da počupaju obrve, depiliraju se, ošišaju krajeve (a neke čak i da se ošišaju poput profesionalca iako to nisu). To što biraju da sve to prepuste nekom drugom, ne znači da ne mogu same to da urade.

Kada uslovi ne dozvoljavaju da odemo kod frizera i kozmetičara – uzmemo stvari u svoje ruke. I za vreme bombardovanja, podsjetimo, žene nisu išle sa izrastkom. U to vrijeme, kada nije bilo ni farbi za kosu, plavuše su se farbale sapunom i hidrogenom. Danas je sve još i lakše jer sve proizvode makar možemo da kupimo.

Uz to, danas, kada svaka kuća ima makar po jedan figaro i presu, kao i još hiljadu sitnica za stilizovanje kose, potrebno je izdvojiti dvadesetak minuta za frizuru. Dodajte tome i pola sata za farbanje izrastka i za sat vremena izgledate potpuno ispolirano. Još ako imate nekog ukućana raspoloženog da se uključi, sve ide brže i lakše.

Gel lak takođe može da se skine i u kućnim uslovima, a zaista nije nikakvo posebno umeće isturpijati nokte i nalakirati ih. Sve ove radnje mnogo žena i danas, pored pristupačnih salona, žene rade same. 

Sjećate se Melihe Varešanović, žene koja je glamurozno šetala kroz Sarajevo pod opsadom? O kultnoj slici svojevremeno je progovorila ovako:

Imer@ImerM1

My favourite photo from war time Sarajevo. Because what better “fuck you” is there to people bombing and shooting at you, then living a normal, dignified life under the grenades. Thank you Meliha Varešanović.

View image on Twitter

8356:21 PM – Mar 1, 2020Twitter Ads info and privacy135 people are talking about this

– Obukla sam jednu od svojih omiljenih haljina i sandale. Sjećam se da je to bilo prvo jutro kada sam izašla sa kratkom kosom, jer nije bilo vode i šampona, pa sam se ošišala, ali sam kosu uvila i ispala je prava frizura. Stavila sam ruž za usne, maskaru, popravila lak za nokte. Išla sam polagano, dignute glave. Nikad nisam trčala, a pogotovo u ratu. Nisam htjela onima što su me gledali kroz snajper dati do znanja da me je strah. Uvijek sam se sređivala, ali tada, čini mi se, još i više. Ja sam u ratu nosila sve najbolje što sam imala u ormaru – pričala je Meliha.

A ako je mogla Meliha, u gradu pod opsadom, bez najosnovnijih sitnica, da li zaista mislite da je nama danas, sa dostupnim i otvorenim drogerijama, dostavama na kućnu adresu i svim ostalim pogodnostima, ikakav problem da se našminkamo i uvijemo kosu?

Categories: Poznati