Vlada Srbije je na današnjoj sjednici usvojila inicijativu o ukidanju vanrednog stanja koje bi trebalo da se desi na Đurđevdan, 6. maja.

Nakon što ovu odluku usvoji Skupština Srbije i ona bude objavljena u Službenom listu, vanredno stanje u Srbiji više neće postojati.

Ranije danas, Ministarstvo odbrane je uz dostavljen elaborat, predložilo ukidanje vanrednog stanja, što je vlada i prihvatila.

– Vlada Srbije saglasila se na današnjoj sjednici da predsednik Republike Srbije i predsednica Vlade Republike Srbije upute Narodnoj skupštini zajednički predlog za ukidanje vanrednog stanja – navodi se u saopštenju vlade.

U praksi, to znači da bi predsjednik i premijerka Srbije trebalo svojim potpisima da ovu odluku potvrde. Ona se potom upućuje parlamentu na izglasavanje.

Sljedeći korak nakon toga je njeno objavljivanje u Službenom listu, nakon čega i formalno stupa na snagu.

748983-vucic1-ls

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, sinoć je najavio upravo ovakav scenario, rekavši da će vanredno stanje biti ukinuto 6. maja, ali da i dalje ostaje proglašena epidemija virusa. On je rekao da bi danas on i predsjednica vlade Ana Brnabić trebalo da dobiju obrazloženo mišljenje Ministarstva odbrane.

– Tako to ide po proceduri. Onda ide zaključak Vlade, i sa supotpisima Ane Brnabić i mojim, idemo u Skupštinu na ukidanje vanrednog stanja, što bi trebalo da bude na Đurđevdan. Ako bude objavljena odmah u Službenom glasniku, u četvrtak bi trebalo da nemamo više policijski čas – rekao je Vučić, koji je naveo da su ispunjeni uslovi za ukidanje vanrednog stanja koje su postavili epidemiolozi.

U vladinom saopštenju o vanrednom stanju, piše da se u predlogu koji je izradilo Ministarsvo odbrane, navodi da je aktivnostima nadležnih zdravstvenih organizacija i državnih organa na teritoriji Republike Srbije uspostavljen aktivan epidemiološki nadzor nad oboljenjem COVID-19.

– Kao rezultat primjene preventivnih mjera došlo je do usporavanja epidemijskog toka i došlo je do pada intenziteta aktivnosti virusa. Imajući u vidu sve trenutne parametre, u predlogu koji je upućen Narodnoj skupštini navodi se da se COVID-19 više ne može smatrati oboljenjem od javno-zdravstvenog značaja koje predstavlja opasnost najvišeg stepena rizika, odnosno javnu opasnost koja ugrožava opstanak države i njenih građana – piše u saopštenju, u kome se još navodi i da će se Skupština Srbije o predlogu Vlade izjasniti na posebnoj sjednici.

Categories: Društvo Svet