Prvih 120 učesnika proći će kroz vakcinaciju 48 sati nakon potvrde da ne boluju od kovid-19.
 
Druga vakcina protiv korona virusa napravljena u Britaniji trebalo bi da počne da se testira na ljudima već u sredu, a ako se dokaže da deluje, mogla bi da košta svega tri funte, odnosno oko 400 dinara.

Naučnici sa Imperijal koledža u Londonu nadaju se da će danas dobiti odobrenje za prvu fazu ispitivanja vakcine protiv korona virusa na ljudima, a cilj je da se utvrdi da li je bezbjedna.

Prvih 120 učesnika dobiće vakcinu 48 sati nakon potvrde da ne boluju od kovid-19.

vakcina

Profesor Robin Šatok, koji je bio zadužen za odabir volontera, izjavio je da im je namera bila da vakcina bude što je moguće jeftinija, kako bi cjelokupno britansko stanovništvo moglo da je primi.

Za ovaj projekat već je odvojeno dovoljno novca da se proizvede dovoljno vakcina za čitav Nacionalni zdravstveni sitem i sve socijalne radnike. 

Ako prva faza testiranja bude uspješna, u drugoj fazi će učestvovati 6.000 ljudi, a profesor Šatok kaže da vakcina neće biti dostupna pre 2021. godine, čak i ako sve bude išlo po planu.

Prvu vakcinu koja je napravljena u Velikoj Britaniji i koja je prošla u klinička ispitivanja, razvio je Univerzitet Okfsord, a vlada se nada da će biti spremna do septembra.

Categories: Društvo Svet