Kopirati Prištići su naporni i dosadni. I, nažalost, nisu uvijek povezani s pubertetom. Naime, mjesto na kojima se prištići pojavljuju puno govori o uzroku – te time i o vlastitom zdravlju.

bubuljiceakne-830x0


 Na bradi, čeljusti i ustima 
Na tom mjestu nastaju prištići prvenstveno kad se poremeti razina hormona u tijelu. Stres, menstruacija kod žena te s time povezana povećana proizvodnja testosterona uzrok su nepravilnosti na koži. Tu pomaže dnevna njega kože, antiseptičko čišćenje s vodicom za lice te prirodno opuštanje. Prištići na ustima često su povezani s pogrešnom prehranom.Masno jelo začepljuje pore. I tu pomaže higijena – odnosno, odmah nakon jela treba očistiti usta. 

Na dekolteu 
Pogrešna odjeća, znoj ili pogrešan parfem nadražuju tanku kožu na dekolteu. Osjetljiva koža može reagirati na eterična ulja pojavom prištića. Općenito se isplati kod osjetljive kože koristiti što je manje moguće umjetnih tvari. To vrijedi i za odjeću – što manje sintetike.

stomak-8

 Na trbuhu
 Na dlačicama se sakupljaju bakterije te od njih nastaju prištići. To se često događa na trbuhu. Međutim, mogu nastati i bezopasni prištići od vrućine ili od trljanja odjeće. Međutim, ponekad su znak alergije te onda treba potražiti savjet liječnika.

koljeno

 Na koljenima, laktovima i nadlakticama 
Ovdje se radi uglavnom o sitnim prištevima koji izgledaju kao da ste se naježili. Međutim, moguće je da se radi o keratozi – te se trebate posavjetovati s liječnikom. Inače, ta gruba mjesta na koži uglavnom su bezazlena i prenose se genetski. Mogu postati grublja zbog suhog zraka od grijanja zimi – a ljeti potpuno nestanu.Najbolje je kožu ostaviti na miru te je eventualno navlažiti nekom laganom kremom. 

Na ramenima i leđima
 Jeste li u stresu zbog posla? Imate neke privatne probleme? Prištići na ramenima povezani su sa stresom.

 Naime, stres potiče hormonalnu promjenu te uzrokuje nečistu kožu. Svjesno si uzmite odmor od svega – bez grižnje savjesti. Još jedan uzrok nastanku prištića na ramenima i leđima može biti kosa. Proizvodi za njegu – poput šampona i regeneratora – cure za vrijeme tuširanja po ramenima i leđima te ostavljaju ”ostatke” koji nadražuju kožu. Osobito ako imate jako dugu kosu – pazi na to da koža dobiva dovoljno zraka te svaki puta dobro otkloni proizvode za stajling s nje.

 Prištići na stražnjici mogu jednostavno imati genetske temelje, međutim, često je krivac pogrešna odjeća. Uske hlače potiču znojenje, a to pak stvara dobru podlogu za prištiće. Osobito zimi ne dolazi dovoljno zraka do kože. S druge strane, ljeti može mokra odjeća biti uzrok nastanka prištića. U tom slučaju pomaže puno sunca i zraka na pogođenim mjestima.

Categories: Društvo