Postoji mnogo mišljena o tome koje je najbolje vreme za doručak, ručak, večeru. Tradicionalna kineska, zahvaljujući vekovima iskustva, donosi nam jasan i logičan odgovor na ovo. Ukoliko pratimo organski sat, lako je reći kada trebamo doručkovati, ručati i kada večerati, kao i kada ne treba jesti.

Doručak – do 9 ujutru

Doručak – najbitniji obrok dana.

Ujutru, od 7 do 9, najjači je želudac. Tada se hrana veoma dobro vari, pa bi doručak trebalo pojesti do 9 sati. Nakon toga je vreme slezine. U kineskoj medicini, to je organ koji je odgovoran za sve druge organe. Slezina ih hrani, ona stvara krv i pravi mišićno tkivo. Ovo je vreme varenja i zbog toga bi doručak trebalo završiti pre toga. Doručak treba da je najobilniji upravo zato što je ovo vreme kada se hrana najbolje koristi. Po kineskoj medicini, doručak bi trebalo da je topao i „sladak“. Što znači da je za doručak najbolje jesti žitarice, suvo ili sveže voće, toplo začinsko bilje, kakao, semenke i orašaste plodove (suncokret, semenke bundeve, bademe, orahe…)
Osobe koje ne doručkuju uglavnom su stalno malaksale ili im je stalno hladno, imaju nadimanje ili ne vare hranu kako treba, a što je još gore, nikako ne mogu ni da jedu ujutru i vreme doručka im se sve više pomera.

Ručak do 14:00

Oko 14h je vreme tankog creva. Ko nije doručkovao, obično se u to vreme oseća veoma umorno. Ovo je vreme ručka i najbolje je jesti nešto toplo.
Tanko crevo spada u element vatru, obrok koji je hladan bi veoma uznemirio organizam i dosta ga oslabio. Sada se jede manje nego za doručak ali bi obrok trebalo da zasiti i sada najbolje prijaju povrće i proteini.

Voćni miks

Večera do 19:00

Pizza

Večera ne treba da bude posle 19h. U ovo vreme želudac i slezina su najslabiji. Sve što se pojede nakon 19h direktno slabi digestivni trakt. Zbog toga bi večera trebalo da je lagana i da hrani bubrege čije je vreme upravo od 17-19h.
Večera može biti veoma raznovrsna, ali nešto što bi veoma pomoglo bubrezima bio bi obrok od povrća ili miso supa sa žitaricama, algama i sojom. Bitno je da je večernji obrok mali i da ne opterećuje organizam.

Između glavnih obroka, poželjno je ubaciti dve lagane užine u toku dana kako bi se metabolizam dodatno ubrzao.

Categories: Zabava