Koliko prijatelja nam je potrebno u životu odgovor je na koji nije lako odgovoriti. Pojedine naučne studije kažu: pet prijatelja.ž

Prijatelj je uvek tu za vas

Psiholozi i sociolozi kažu da broj prijatelja koji nam je potreban nije veliki. Međutim, onaj, koji nema nijednog prijatelja, ima ozbiljan razlog za zabrinutost. Stručnjaci ističu da je prijateljstvo, uz užu porodicu, jedan od dva glavna stuba emotivne stabilnosti. Ne može da se stvori preko noći, već se gaji, neguje i razvija na toleranciji i razumevanju. Prijatelji mogu da imaju mnogo različitosti, ali je neophodno da dele iste bazične vrednosti. Jedan od saveta je da od “prijatelja”, koji stalno ističu vaše negativne osobine, bežite glavom bez obzira.

U različitim fazama života prioritet dajemo različitim prijateljima, u zavisnosti od toga kako revidiramo i sistem vrednosti tokom života, kaže  psiholog Milena Oparnica.

Nekada će nam biti najvažnije da nam je prijatelj sličan i da ima ista interesovanja, nekada da nas razume i da bezuslovnu podršku, nekada da se s njim dobro provodimo, ćutimo ili se smejemo, a nekada da od njega uzmemo taj pazl koji nama nedostaje da bismo se osetili kvalitetniji, bolji. Prioritet ćemo ponekad dati prijatelju koji ne klima glavom kao naša slika u ogledalu, nego ima petlju da nam kaže “nisi u pravu, grešiš” – kaže Oparnica.

Psi uživaju u pogledu

Sociolog Ratko Božović kaže da je za ishod prijateljstva odlučujući karakter ličnosti i ljudska vrednost.

“Kaži mi koje prijatelje imaš da bih znao ko si”, zapisao je niko drugi do Niče. To znači da prijateljstvo odaje sve one koji su se našli u njemu. Prijatelju se ne vidi samo njegovo lice, već i njegova senka. Imati prijatelja pravo je bogatstvo, ako je prijatelj pravi.

Seneka je smatrao da prijateljstvo ide s ljubavlju i da je ono nespojivo sa strahom. Slobodno izabrano prijateljstvo je stoga važna pretpostavka njegove održivosti – kaže Božović.

Na pitanje koliko nam pravih prijatelja treba, psiholozi ističu da taj broj nije bitan, s obzirom da je nekada dovoljan i jedan pravi prijatelj, ali da je taj broj ograničen.

Sve je individualno, pa i potreba za određenim brojem prijatelja. Međutim, s obzirom na to da svako prijateljstvo predstavlja jedan dubok emotivan odnos, logično je da postoji ograničen broj osoba kojima možemo dati titulu prijatelja – kaže ona.

Jedan, ali vredan.

Negovanje prijateljstva je jako bitna stvar. Zapravo, to je kao i negovanje vrta i biljaka. Ako ga ne zalivate, ne menjate zemlju i zaboravite na njega, biljke će uvenuti.

Nekada smo prijatelju potrebni samo da bismo ćutali dok on priča, bez ikakve potrebe da dajemo savete. Druge situacije zahtevaju od nas da ostavimo sve što radimo i stvorimo se kod svog prijatelja. Prijateljstvo podrazumeva i primanje i davanje, samo što taj odnos ne mora da bude strogo recipročan i izbalansiran – kaže Oparnica.

Kako negovati odnos ?

Trudite se da se jednom nedeljno čujete sa prijateljima

Pamtite važne datume, kao što su godišnjice i rođendani

Kada ih upitate kako su, važno je da vas to stvarno interesuje

Pažljivo slušajte dok vam govore o svom životu

Trudite se da im pomognete kad ste u mogućnosti

Zovite ih na kafu, u bioskop, klub, šetnju

Šetnja u prirodi

Zašto nekad zaboravimo na prijatelje

Svako od nas ima prijatelja sa kojim se dugo nije ni čuo ni video, a konkretan razlog za to ne postoji. Psiholog Milena Oparnica kaže da prijateljstva imaju različit karakter, da se vremenom menjaju i evoluiraju, i da ne znači da smo na prijatelje zaboravili ako se dugo sa njima ne čujemo.

U vremenu u kojem živimo mnogo je ometača sa strane i ljudi koji nas lako odvuku od kvalitetno provedenog slobodnog vremena, pa to može stvoriti utisak da zaboravljamo prijatelje.

– Zato je važno praviti plan svakog dana, u skladu sa poslom, obavezama, potrebama i u njega svakako udenuti vreme koje ćemo posvetiti prijatelju – ističe Oparnica.

Categories: Društvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *