Veći dio građana pitao se zbog čega mera obaveznog nošenja maski nije uvedena svuda u Srbiji, a ne samo u “kriznim gradovima” u kojima je proglašena vanredna situacija.

Kako smo ovih dana na udaru visokih temperatura, ono što mnoge interesuje jeste da li je bezbjedno kupati se u bazenu.

– U ovom trenutku nije nebezbJedno, ukoliko se održava fizička distanca. Bitno je da se pridržavaju toga, da se ne pravi gužva u bazenu i da se oni higijenski održavaju – kaže dr Janković.

Istakao je da očekuje da će kroz nekoliko nedelja biti povoljna epidemiološka situacija, ali i podsjetio da to zavisi u najvećoj mjeri od discipline građana.

106384089-882761785541326-4365746875650660224-n

– Nadamo se da ćemo za nekoliko dana vidjeti prve rezultate mjera, da ne dođe do još većeg ubrzavanja prenosa zaraze. I nadam se da ćemo za nekoliko nedelja imati povoljnu epidemiološku situaciju, ali mjere moraju da budu dosledno sprovedene i efikasne – ukazao je imunolog u gostovanju na TV Prvoj.

Podvukao je da se usporavanjem širenja infekcije smanjuje preopterećenje sistema, ali i da je i sada suština u održavanju fizičke distance, zaštite, pre svega maskom, tamo gdje su neizbežni kontakti, kao i redovna dezinfekcija ruku i izbegavanje okupljanja i bliskih kontakata.

Janković je ponovio i da ne znači da osoba koja ne spada u rizične grupe, ne može da oboli od kovida-19.

– Potpuno zdrava i mlada osoba može da ima neke faktore predispozicije na težu kliničku sliku ili opasniju infekciju koji nisu odmah vidljivi – naveo je on.

Na pitanje da samo skener pluća daje pravu sliku o stanju pacijenta, Janković kaže da u nekim slučajevima testovi mogu da budu lažno negativni, na kraju bolesti ili u njenom punom jeku, kada je virus već sišao u pluća, te da u takvoj situaciji skener ukazuje na karakteristične promjene na plućima i daje informacije da li je kovid prisutan.

Ukazao je da skup više parametara daje pravi pregled stanja.

– Kombinacija laboratorijskih, kliničkih, epidemioloških parametara daje nam najpouzdaniji put ka dijagnozi – rekao je Janković.

Categories: Poznati