Svi putnici koji dolaze u našu zemlju moraće da imaju dokaz da nisu zaraženi , a na graničnim prelazima biće zdravstveno pregledani.
 
Svi građani koji budu ulazili u Srbiju kada se otvore granice moraće da imaju negativan test na virus koji nije stariji od nekoliko dana, a na graničnim prelazima i aerodromima će se obavljati zdravstvena kontrola i mjeriti temperatura, najavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

– Pored negativnog rezultata testa obavljaće se i zdravstvena kontrola putnika i proveravati da li imaju neke simptome virusa – objašnjava Dačić i dodaje da najavljena odluka o izolaciji nakon putovanja još nije precizirana.

granica

Pandemija kovida-19 izmijenila je svijet iz korena, a to će se odraziti i na putovanja. Imunolog Srđa Janković ističe da će verovatno oni koji doputuju biti pod određeni nadzorom.

 – Jedna od mjera je kontrola na granicama, recimo merenje temperature, ali ono ne može pomoći kod asimptomatsih slučajeva. Testiranje takođe nije pouzdano jer osoba neretko može da bude negativna u periodu inkubacije, pa će se verovatno ići na to da se oni koji doputuju stave pod određeni nadzor – istakao je on.

Srbija će od 18. maja najprije obnoviti međunarodni avio-saobraćaj, ali u vezi s tim postoji mnogo nepoznanica.

– Mjere na aerodromima još nisu usaglašene na međunarodnom nivou, pa će, dok se ne donesu, svaka država imati diskreciono pravo da sama donese odluku da li će se i na koji način proveravati zdravstveno stanje putnika, a te kontrole će dodatno usporiti proceduru na aerodromima – kaže Petar Vojinović, urednik avio-portala Tango siks.

On dodaje da su Ujedinjeni Arapski Emirati na aerodromu u Dubaiju već uveli brza testiranja krvi, gdje se za 15 minuta detektuju putnici s korona virusom, ali je pitanje koliko su ti testovi precizni i koje zemlje će priznavati koje testove.

U Ministarstvu saobraćaja kažu da još nije odlučeno o ponovnom uspostavljanju međunarodnog autobuskog i železničkog saobraćaja, dok su naši avioni, posada i aerodromi spremni da započnu letove.

– Što se tiče mjera bezbjednosti u avio-saobraćaju, svi koji budu želeli da putuju moraće da imaju test na koronu koji nije stariji od 72 sata, a kada slete, ići će u izolaciju – kažu u ministarstvu.

Categories: Društvo Svet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *