Dr Srđa Janković, specijalista imunologije i hepatologije Univerzitetske dečije klinike Tiršova u Beogradu, pokušao je da nam približi situaciju

Još od pojave korona virusa vodi se polemika oko toga da li je riječ o običnom gripu ili nečemu ozbiljnijem.

Dok broj obolelih i preminulih od ovog virusa raste širom sveta, mnogi se i dalje bave ovim pitanjem.

Dr Srđa Janković, specijalista imunologije i hepatologije Univerzitetske dečije klinike Tiršova u Beogradu, pokušao je da nam približi situaciju:

On je na poređenju virusa sa mačkama pokušao da nam pokaže razliku između onoga što je ozbiljno i ono čega ne treba da se bojimo. Za korona virus je kazao da je ,,mačka koja ima oštre zube i kandže”:

Po socijalnim mrežama opet se šire priče da je ovo virus obične prehlade. Samo kratko: Znači, naša kućna mačka, kućni ljubimac, tigar, lav, sabljasti tigar, panter… Sve su to mačke. Ali naša kućna mačka nije nijedna od pobrojanih.

o2fhpreubr11uiyr

Tako je i SARS korona virus 2, je novi član porodice korona virusa, sedmi po redu za koji znamo da napada ljude, a u toj porodici jesu i četiri virusa koja izazivaju običnu prehladu – dva sasvim običnu, druga dva prehladu koja se retko ponekad komplikuje, i onda su ona dva koja nisu više među nama, SARS i MERS , opasne mačke. I sad imamo novu mačku koja ima oštre zube i kandže.

Tako da, ko kaže to je virus obične prehlade, on kaže: ,,Nema veze, pustićemo malo i tigra da šeta ovde, to je samo maca.”

Mnogi su saglasni sa tim da je ovo najbolje objašnjenje od početka pandemije

Kako se vama dopalo ovo objašnjenje? Smatrate li da je virus ozbiljan ili mislite da je riječ o običnoj prehladi?

Novi.ba/Espreso.rs

Categories: Društvo Svet