Dugo se spekuliše da li će se korona ponašati slično kao i ostali virusi kada dođe toplije vrijeme. Čini se kako ima razloga da se to i dogodi, što je pokazalo najnovije kinesko istraživanje.

Naime, više temperature i veća vlaga u vazduhu ipak bi mogli da uspore širenje koronavirusa, tvrde naučnici sa kineskih sveučilišta u Beihangu i Tsingu koji su od početka epidemije u toj zemlji proučavali uticaj temperatura na koronavirus. Studija s rezultatima istraživanja koronavirusa pokazala je da bi toplije vreme moglo uticati na pandemiju koronavirusa, ali i dodaju da samo taj faktor ipak neće svesti broj zaraženih na nulu i u potpunosti zaustaviti pandemiju.

befunky-collage-39

Optimizam

Ipak, naučnici su ovaj put uneli malo optimizma u ovu tešku zdravstvenu situaciju u svijetu jer se pokazalo da koronavirus ne može preživjeti, na primjer, na 30 stupnjeva Celzijusa, a svaki porast temperature za jedan stepen ili vlage za jedan odsto usporiće brzinu prenosa ove bolesti s čovjeka na čovjeka. Studija je pokazala da je u Kini padao broj zaraženih, odnosno koji su sve parametri na to uticali. Naučnici su sada uvjereni da su rigorozne mjere poput karantina cijelih pokrajina i toplije vrijeme bili ključni faktor za smirivanje epidemije.

Važan je i argument da su više temperature smanjile broj osoba na koje jedan zaraženi može preneti bolest s prosječnih 2,5 na 1,5. Naime, epidemija je u Kini dostigla vrhunac u februaru, a onda je početkom proljeća, odnosno dolaska viših temperatura širenje imalo silazni tok, i to u 100 kineskih gradova u kojima je sprovedeno istraživanje.

Pratila se promena temperature i vlage u vazduu prije 24. januara kad su krenuli karantini i druge rigorozne mjere te nakon tog datuma sve do polovine marta. Pritom se za poređenje koristio koeficijent R kojim se mjeri prosječni broj osoba koje može zaraziti jedan zaraženi koronavirusom. Takođe su se uzimali u obzir i drugi činioci koji bi mogli uticati na brzinu prenosa bolesti, poput gustine naseljenosti gradova i njihovog ekonomskog statusa. Nakon toga su stručnjaci procijenili koliko će osoba zaraziti jedan zaraženi. Prosjek je inače bio između 2 i 2,5 osoba, ali definitivno se s porastom temperature i vlage taj prosek smanjivao.

koronavirus-slovenija-1-1200x675

Uspavan imunitet

Povećanje temperature za jedan stepen i povećanje vlage za jedan posto značilo je da ih svakako treba uzeti u obzir za epidemiju, kažu naučnici. Da su to očiti trendovi, govori i činjenica da su na početku izbijanja pandemije više stradale zemlje u kojima su u tom trenutku temperature vazduha bile niže, kao i vlaga. Na primjer, značajno je više zaraženih, osim u Kini, bilo u Koreji, Japanu i Iranu gdje je bilo hladnije negoli u Singapuru, Maleziji i Tajlandu gdje su temperature bile više, kažu naučnici.

Zasad stručnjaci ne žele da spekulišu zašto se virusi, uključujući i “porodicu” koronavirusa kojima pripada uzročnik Covida-19, brže šire na nižim temperaturama, osim što je poznato “da kroz vlažni vazduh teže putuju, odnosno imaju kraći domet”. Među ostalim, naučnici misle da bi uticaj mogao imati i podatak da je ljudski imunitet tokom zime “uspavan” i da suv vazduh isušuje sluznicu nosa, koja je prva linija obrane, pa baš kroz nos najlakše ulaze virusi. I imunološke ćelije, fagociti, prema svemu sudeći su manje aktivne u organizmu na nižim temperaturama, što znači da će biti manje djelotvorne u uništavanju virusa. Proračun kineskih naučnika govori da bi zaražena osoba, ako se temperatura poveća za 15 stupnjeva Celzijusa, širila koronavirus na oko 0,5 osoba manje. Kad se tome doda socijalno distanciranje, lepše i toplije vrijeme uveliko bi smanjilo širenje Covida-19.

Dugo se spekuliše da li će se ponašati slično kao i ostali virusi kada dođe toplije vrijeme. Čini se kako ima razloga da se to i dogodi, što je pokazalo najnovije kinesko istraživanje.

Naime, više temperature i veća vlaga u vazduhu ipak bi mogli da uspore širenje koronavirusa, tvrde naučnici sa kineskih sveučilišta u Beihangu i Tsingu koji su od početka epidemije u toj zemlji proučavali uticaj temperatura na koronavirus. Studija s rezultatima istraživanja koronavirusa pokazala je da bi toplije vrijeme moglo uticati na pandemiju koronavirusa, ali i dodaju da samo taj faktor ipak neće svesti broj zaraženih na nulu i u potpunosti zaustaviti pandemiju.

735681-korona-virus-ls

Novi.ba/Espreso

Categories: Svet