Plamenjača je najštetnije oboljenje krompira, paradajza i plavog patlidžana koje se pojavljuje svake godine i može potpuno da uništi usijev.  Podjednako se javlja na biljkama u plastenicima, staklenicima i na otvorenom polju. 

paradajz1

Simptomi ovog oboljenja javlja se na svim dijelovima biljke: stabljici, listu, kao i plodu. 

Simptomi se pojavljuju u periodu od maja do septembra.

paradajz3

Na samom plodu nema znakova ove bolesti, ali zbog gubitka lisne mase plodovi zaostaju u porastu, ostaju kržljavi, deformišu se, gorki su i gube tržišnu vrijednost.

Prvi simptomi se javljaju na lišću starom od 5 do 15 dana u vidu pjegica veličine oko 15mm, a oboljenje se prepoznaje po karakterističnom mozaiku. Na površini lista pojavljuje se mozaična prošaranst svijetlih i tamnih područja. Kako bolest napreduje svijetle zone se šire, postaju žute i ograničene većim lisnim nervima.

paradajz4

Zaraza se veoma brzo širi, listovi odumiru i može doći do potpunog propadanja biljke. 

Zaraženi listovi ostaju na peteljci, ne otpadaju.

paradajz2

MJERE ZAŠTITE 

Sjetite se samo koliko ste se trudili kako bi uzgojili svoje povrće, a ono može veoma lahko da bude uništeno.

paradajz5

No, postoji magični prah koji se do sada pokazao kao najdjelotvorniji u očuvanju paradajza. 

Pripravak od mlijekaU borbi protiv plamenjače paradajza prirodnu zaštitu predstavlja mlijeko. Iako većina ljudi ostane pomalo iznenađena na spomen mlijeka kao zaštite protiv plamenjače, ovo je zapravo vrlo učinkovito sredstvo. Mlijeko djeluje uz pomoć svojih antibiotičkih sredstava i tako uništava plamenjaču. No, ne možete koristiti mlijeko iz tetrapaka jer ono neće imati nikakvog učinka pošto je već obrađeno. Trebate kupiti svježe kravlje ili kozje mlijeko i pomiješati ga tako da stavite 1 dl mlijeka na 1 litru vode, tu smjesu onda poprskajte sa svih strana biljke, posebno donje strane. Postupak se treba ponoviti svakih sedam dana.

Pripravak od sode bikarbone

Protiv plamenjače paradajza prirodna zaštita vam može biti i soda bikarbona. To je bezmirisni bijeli prah. Kao što već znate, soda bikarbona se često koristi u kulinarske svrhe i sastojak je praška za pecivo pa ne šteti kao zaštitno sredstvo u borbi protiv plamenjače. Pripremite je tako da u prskalicu od dvije litre stavite dvije kašičice sode bikarbone i par kapi biljnog ulja te jednako toliko kapi ekološkog deterdženta. Prašak se stavlja kako bi pomogao da se tečnost bolje rasprši. Alkalna reakcija koja se stvori nakon prskanja, uništava gljivice jer više ne mogu živjeti te uginu. Ako primijetite plamenjaču, ovo sredstvo pošpricajte sa svih strana i taj postupak ponovite svakih sedam dana.

Categories: Društvo