Zbog nestabilne epidemiološke situacije i alarmantnog broja novoinficiranih, u Kragujevcu će biti uvedena vanredna situacija i zabranjeni svi javni skupovi.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao je ranije danas da je održana sjednica Kriznog štaba sa koje je zatražena saglasnost Vlade Srbije za pooštravanje mjera.

Epidemiolog Predrag Delić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, rekao je FoNetu da je, prema njegovim saznanjima, zatražena obaveza nošenja maski i rukavica u javnim ustanovima, kao i u gradskom prevozu.

Također tražena je i zabrana masovnih okupljanja na teritoriji grada, kao i ograničenje rada ugostiteljskih objekata, rekao je Delić.

On je precizirao da je na dnevnom nivou oko 10 novozaraženih pacijenata i da je to zabrinjavajuće visok broj, pogotovo kada se ima u vidu prethodni, tronedeljni period kada uopšte nije bilo novozaraženih.

Po tome se može zaključiti da je povećanje broja zaraženih u ovom periodu alarmantno, rekao je Delić i pozvao sugrađane da se ponašaju u skladu sa situacijom i da poštuju preporučene mjere, kako bi izbegli infekciju.

On je ocijenio da u proteklih dvadesetak dana to nije bio slučaj i da je najveći broj inficiranih zaražen na javnim skupovima.

U Kragujevcu je u protekla 24 sata registrovano šest novozaraženih korona virusom, dok je u kućnoj izolaciji 196 osoba.

Danas je i Gradski štab za vanredne situacije Vranja zatražio od Vlade Srbije pooštravanje mjera u tom gradu.

Podsjetimo, vanredna situacija je već uvedena u Vranju.

Categories: Društvo Svet