Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak kako trenutno, unatoč novih 11 zaraženih koronavirusom, nema indikacija da bismo trebalo pooštriti neke mjere, ali i da je to uvijek mogućnost.
 
“Vidjet ćemo u kojem smjeru ide ovo žarište koje imamo”, rekao je Božinović za Dnevnik Nove TV, napominjući kako su u Stožeru uvijek govorili da s mjerama balansiraju između gospodarskih aktivnosti i zaštite života.

Napomenuo je da stalno razgovaraju i analiziraju situaciju te će se ovisno o tome odlučiti za neke mjere i preporuke te o tome obavijestiti javnost, ali još, kako je kazao, nisu u toj fazi. Rekao je kako se građanima ne preporuča putovanje izvan zemlje, ukoliko nije nužno.

granica

Treba postojati razlog za putovanje u BiH, Srbiju i druge zemlje u regiji.
 
”Ako se putuje u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i druge zemlje u regiji, tu stvarno mora postojati neki razlog, a ne otići po nešto bez čega se može“, istaknuo je Božinović i dodao kako su davno konstatirali da prekogranično kretanje nosi sa sobom rizike

Što se tiče postupanja prema BiH i Srbiji, Božinović je ustvrdio da se Hrvatska nije u potpunosti otvorila, osim za nekih desetak zemalja EU.

I državljani BiH i Srbije moraju ispuniti određene uvjete da bi ušli u RH, moraju imati poseban razlog za putovanje. U ovom trenutku nema potpune liberalizacije prema tim zemljama, a hoće li biti nekih striktnih mjera, to će prije svega ovisiti o situaciji”, tumači Božinović.

Dodao je da traže balans koji će zaštiti zdravlje i živote, a s druge strane omogućiti život u novo normalnom. Vezano za putovanja, preporuka je da se ne putuje u zemlje gdje je lošija epidemiološka slika ako ne postoji neka nužna potreba.

“Mislim da je najvažnije što možemo postići kroz javnu edukaciju, a to je uvjeriti ljude da ako ne postoji nužan razlog, stvarna potreba da se suzdrže od putovanja jer to je, prije svega, dobro za njih i njihove obitelji”, poručio je Božinović.

Categories: Društvo Svet