U Španiji je od korona virusa oboljelo dodatnih 1.500 osoba, saznaje se u ponedjeljak, čime je broj zaraženih skočio na 9.191, zbog čega bi vanredne mjere uvedene u zemlju u nedjelju mogle potrajati duže od dvije sedmice.

Ponedjeljak je prvi radni dan nakon što je stanovnicima zabranjen izlazak na ulice, osim kako bi otišli na posao, u trgovine s hranom, bolnice, apoteke i kioske. Svi objekti za razonodu i škole zatvoreni su. Virus se nastavlja širiti brzinom kao i prethodnih dana.

U nedjelju su bile 7.753 oboljele osobe, a preko noći se njihov broj popeo na 9.191. Među novozaraženima je i Isabel Díaz-Ayuso, predsjednica pokrajine Madrid. Upravo je Madrid s okolicom žarište u kojem se nalazi polovica zaraženih. U Madridu je u ponedjeljak zabranjen i odlazak u frizerske salone, za razliku od ostatka zemlje.

S nedjelje na ponedjeljak broj umrlih u Španiji porastao je s 288 na 309.

Španski ministar prometa rekao je u ponedjeljak kako bi mjere uvedene prošli vikend mogle ostati na snazi duže nego je bilo najavljeno.

“Uvedene su na 15 dana jer zakon nalaže da to bude 15 dana, no očito je da ćemo morati produžiti ovu situaciju, a vidjet ćemo uz koje mjere. Ne vjerujem da smo u 15 dana sposobni dobiti ovu bitku”, izjavio je ministar José Luis Ábalos.

Prema španskom ustavu vladine mjere mogu biti na snazi maksimalno 15 dana, a nakon toga ih se može produžiti uz odobrenje parlamenta.

“Nemamo čvrsti kalendar. No bez posezanja za izrazito snažnim mjerama, kako bi se zaustavilo širenje korona virusa koje ugrožava zdravlje ljudi, neće biti efekta”, dodao je Ábalos.

Španska vlada razmatra i zatvaranje granica premda ta mjera zasad nije na snazi.

Sjeverna pokrajina Baskija odgodila je parlamentarne izbore najavljene za 5. aprila. Predsjednik baskijske vlade rekao je da će biti održani “kada prođe kriza”, no nije naveo datum.

Categories: Društvo Svet