Veliki broj građana Srbije ne nosi zaštitne maske, a na ulicama je previše ljudi, kaže član tima kineskih stručnjaka Guo Jubjao.

Ocejnjuje da se mnogi ponašaju neodgovorno i da država treba da uvede policijski čas u trajanju od 24 sata kako bi se spriječilo širenje epidemije.

Jubjao, načelnik Odjeljenja za pulmologiju i intenzivnu njegu Prve pridružene bolnice Univerziteta Sun Jat-Sen, Guo Jubjao kaže da je tim kineskih ljekara, osim Beograda, obišao i druge gradove u Srbiji, kako bi se upoznali sa situacijom na terenu, primijetivši da je mnogo ljudi na ulicama, posebno vikendom, a da prema njegovoj procjeni, određeni broj građana ne nosi maske.

‘’Nisu dovoljno oprezni i zato smatramo da država treba da produži policijski čas na 24 sata’’, kaže Guo u izjavi za skajpa.

Ipak, upoređujući epidemiološku situaciju u Srbiji sa Italijom i Španijom, navodi da je Srbija na vrijeme preduzela adekvatne mjere kontrole i prevencije epidemije i da to daje rezultate.

screenshot-2-1000x0

‘’Iako su uvedene dobre mjere kontrole i prevencije, ubrzano raste broj novootkrivenih slučajeva, zbog čega bi trebalo produžilti policijski čas, a građani treba da shvate da je u njihovom interesu da sarađuju sa vladom i da treba da poštuju sve mjere’’, kaže Guo.

Mišljenja je da epidemiološke situacija u Srbiji u odnosu na Španiju i Italiju, koje su u Evropi najviše pogođene pandemijom, daje više razloga za optimizam jer su, ističe Guo, srpska vlada i predsjednik Srbije od početka aktivno djelovali.

Categories: Društvo Svet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *