Ako dozvolimo da ovaj virus zarazi mnogo ljudi, da u toj velikoj igri brojki nažalost čak i vrlo mali udeo onih koji imaju neku nevidljivu predispoziciju koji nisu u rizičnim grupama

Srđa Janković, imunolog rekao je da su oni koji imaju koronu najviše zarazni neposredno prije pojave simptoma i odmah nakon razboljevanja.

– Dva dana pred razboljevanje su zarazni, nekada može i malo duže, to su izuzeci, ali su ta dva dana pred razboljevanje ključna – rekao je on u emisiji “Upitnik” na RTS.

On je rekao da negativan test ne znači da je osoba sada bezbedna da se kreće, kao ni da test neće bizi pozitivan čim se neko zarazi.

– Test nije čarobni štapić, on može da detektuje virus u organizmu tek kada se on dovoljno umnoži i kada dospije u uzorak koji testiramo. Ako sam se ja pre pet minuta zarazio i onda uplašeno rekao možda sam se zarazio dajte brzo test uradio bih besmislicu. Za 5 minuta ne može da se razvije, 5 dana je već nešto drugo, ali ni tada nije sigurno. Dakle nema jemstva, i neka ta riječ ostane ključna ništa ne jemči da će test otkriti virus, ono što jemči da smo sproveli mjere jeste da se izolacija produži na najveći mogući period inkubacije, ali nije loše da otkrijemo testiranjem prije toga da neko ima virus jer ćemo tako spriječiti mogućnost nekome ko je neodgovoran da zarazi druge, što se dešavalo – pojasnio je Janković. On je naveo da mjere moraju biti pojačane jer se, kako kaže, mi sada borimo da prelomimo tok ove epidemije.

20200325110603-590719

– Testiranje je i do sada obavilo stratešku funkciju samo u drugačijoj fazi toka epidemije. Ono nam je davalo ključni uvid u tok epidemijske krive i obavilo je svoj posao. Sada nam treba još to testiranje da bismo imali uvid i dalje. Testiranje služi da imamo uvid u tok epidemije, a izolacija i samoizolacija da je prekinemo i te dvije stvari ne treba miješati – rekao je on.
Treba poštovati preporuke zdravog života kada je riječ o podizanju imuniteta, ali za sada se ne zna da nešto posebno djeluje na ovaj virus, rekao je on.

– Specifičan imunitet za ovaj virus može da da samo vakcina, a nju još ne očekujemo jer je testiranje dug proces, koje će trajati minumum godinu dvije. Ne znamo još za sljedeću godinu da li postoji i dalje ovaj virus, jedna od mogućnosti je da da se ugasi, ali to je teško u ovom trenutku.

Osvrćući se na priče na društvenim mrežama da je ovo jedna vrsta prehlade, Janković je to slikovito objasnio.

– Imamo našu kučnu mačku, tigra, lava, pantera…sve su to mačke, ali naša kućna mačka nije nijedna od pobrojanih. Tako je i novi virus član porodice 7 virusa koji napada ljude, a u toj porodici ima i onih koji izazivaju običnu prehladu, neki malo komplikovaniju, a ima i onih koji nisu više među nama. Sada imamo jednu novu mačku koja ima oštre kandže i zube – rekao je on.

653111-dr-srdja-jankovic-ls

Janković je pojasnio da je glavna karakteristika ovog virusa visoka zaraznost.- Ovaj virus je veoma zarazan, neki virusi su imali veću smrtnost, ali su bili mnogo manje zarazni. Osim toga, ima i veliku virulenciju (sposobnost da izazove bolest) koja na takvu zaraznost može da ugrozi veliki broj života. Vidjeli smo šta se dešava kada se otrgne kontroli. Kod nas ne mora da se otme kontoli. I dalje je poruka “spljoštimo krivu” i sada počinjemo da skačemo po njoj da je što bolje spljoštimo – rekao je imunolog.

– Ako dozvolimo da ovaj virus zarazi mnogo ljudi, da u toj velikoj igri brojki nažalost čak i vrlo mali udeo onih koji imaju neku nevidljivu predispoziciju koji nisu u rizičnim grupama, dakle čak i vrlo mala pojedinačna vjerovatnoća da nekoga ko nije rizična grupa zakači težak oblik, kada se pomnoži sa velikim brojem zaraženih, znači značajan broj ugroženih života. Ljudi nisu brojke, ali one služe da nam pomognu da spasimo živote ako znamo da gledamo kroz njih. To je naš durbin. Mi djelujemo na tok epidemije tako da ga promijenimo da što manji broj života bude ugrožen. I mi smo još uvek u povoljnoj poziciji za to i ako se bude sve poštovalo ovo što smo rekli, i ako bude još nekih pooštrenih mjera, mi imamo izglede da nam brojke nikada ne pokažu tako nešto. Sve zavisi od nas, ništa se neće desiti samo od sebe – zaključio je on.

Categories: Svet