Iskren zagrljaj dragog prijatelja ili partnera može imati jako snažan uticaj na vaše telo. Naučnici su otkrili da, kao i smeh, zagrljaji imaju lekovita dejstva.

Istraživanja pokazuju da je zagrlalj veoma efikasan u lečenju raznih fizičkih bolesti, kao i depresije, usamljenosti, anskioznosti i stresa.

Two happy people in a hug
Zagrljaj kao lek za sve

Kako naše telo reaguje na zagrljaj ?

Prema istraživanju sprovedenom na Sveučilištu u Severnoj Karolini, kada bi se zaljubljeni par zagrlio na dvadeset sekundi, njiho telo bi značajno povećalo nivo oksitocina. Oksitocin je hormon koji se najviše izlučuje prilikom porođaja ili dojenja.

Prijateljski zagrljaj zabeležio je značajan porast, mada ne kao ljubavni.

U međuvremenu, nivo kortizola (hormon stresa) se značajno smanjio kod žena, kao i njihov krvni pritisak. Voditelj istraživanja i psiholog dr Karen Grewen kaže : ” Podrška partnera se veže uz veće količine oksitocina kod muškaraca i žena. Međutim, važnost oksitocina i njegovi potencijalni kardioprotektivni učinci mogu biti veći kod ženskog pola.”

Zagrljaj gradi poverenje i osećaj sigurnosti

Prednosti zagrljaja

Veliki broj studija pokazuje da su ljudi koji održavaju bliske prijateljske veze, kao i oni koji su u braku, psihički i fizički zdraviji.

Istraživanja pokazuju da iskren zagrljaj, u kojem su da srca pritisnuta jedno uz drugo, može imati sledeće prednosti :

Zagrljaj gradi poverenje i osećaj sigurnosti. To pomaže u otvorenoj i iskrenoj komunikaciji.

Zagrljaj može instantno povećati nivo oksitocina.

Dugački zagrljaji podižu nivo serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje i generalni osećaj sreće.

Zagrljaj jača imuni sistem. On stimulira timus žlezdu koja reguliše i uravnotežuje telesnu proizvodnju belih krvnih zrnaca.

Grljenje opušta mišiće i napetost u telu.

Zapamtite, zagrljaj je potpuno besplatan !

Categories: Društvo