Potražnja za đumbirom, limunom, bijelim lukom i medom u Rusiji je naglo skočila uslijed epidemije korona virusa. To je najvjerovatnije posljedica tradicionalnog uvjerenja u njihovo blagotvorno dejstvo na gotovo sve bolesti.

Prodaja đumbira je od 23. marta do 2. aprila porasla za 136 odsto, a prosječna cijena za tu namirnicu veća je za 71 odsto u odnosu na prošlu godinu.

voda-zdravlje-portret

Osim đumbira, potražnja za limunom je istovremeno porasla za 54 odsto, a prosječna cijena veća je za 49 odsto. Kada je u pitanju luk, prodaja je škočila za šest odsto, a cijena je ostala na istom nivou kao i prošle godine.

“Mislim da je ovo privremeni rast cijena, zbog vjerovanja da te namirnice pomažu u borbi protiv korona virusa”, komentarisao je direktor nacionalne unije proizvođača voća i povrća Mihail Gluškov.

Mnogi Rusi smatraju da korjen đumbira ima terapijsko svojstvo, za luk se smatra da jača imunitet, a za limun važi da ima velike količine vitamina C.

bijeliii

Skočila je i potražnja za medom – tokom deset dana za 19 odsto, uz istovremeni rast cijene za devet odsto.

Gluškov smatra da se Rusija neće suočiti s nestašicom luka, uprkos tome što domaća proizvodnja pokriva osam do deset odsto potreba, a ostatak se uvozi iz Kine.

Categories: Društvo Svet