Predsjednik Srbije je sinoć primio procenu Ministarstva odbrane da rizici i pretnje povodom pandemije korona virusa zahtjevaju donošenje hitnih mjera…

Šta znači odluka o upotrebi Vojske Srbije u civilne svrhe, koju danas, prema saznanjima Tanjuga, donosi predsednik Aleksandar Vučić, regulisano je Zakonom o Vojsci Srbije.

Zakon o vojsci, Cclan 2, predviđa da predsednik Republike ili ministar odbrane po ovlašcenju predsjednika Republike, može odlučiti da Vojska Srbije nadležnom državnom organu, odnosno organizaciji, organu autonomnih pokrajina i organu jedinica lokalne samouprave, na njihov zahtjev, pruži pomoć radi zaštite života i bezbjednosti ljudi i imovine, zaštite životne sredine ili iz drugih razloga utvrđenih zakonom.

Predsjednik je sinoć primio procjenu Ministarstva odbrane da rizici i prijetnje povodom pandemije korona virusa zahtevaju donošenje hitnih mjera iz nadležnosti predsjednika Srbije.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da je sada na predsjedniku Srbije da odluči kako i na koji način će iskoristiti svoja ustavna ovlašćenja i staviti sve službe u funkciju života i zdravlja građana.

730643-vucic01-news1-marina-lopicic-ls

foto: Marina Lopičić

Tanjug je saznao da će predsjednik danas donijeti odluku o upotrebi Vojske Srbije u civilne svrhe.

To bi mogao biti i korak ka uvođenju vanrednog stanja, koje je, inače, regulisano članovima 87 i 88 Zakona o odbrani.

Član 88 kaže da se zajednički prijedlog za proglašenje ratnog ili vanrednog stanja utvrduje na osnovu procjene rizika i prijetnji po bezbjednost Republike i njenih gradana.

vojska-srbije-tenkovi

foto: Tanjug

“Procjena iz stava 1. ovog clana koju ministar odbrane istovremeno dostavlja predsjedniku Republike i predsjedniku Vlade, sadrži ocjenu ugroženosti i posljedice koje su usled toga nastupile ili mogu nastupiti”, navodi se.

Predsjednik juče nije isključio mogućnost uvođenja vanrednog stanja, u skladu sa procjenom situacije.

“Vanredno stanje se uvodi ukoliko ministar odbrane pošalje vrhovnom komandatu, predsedniku države, pismo da je ugrožena bezbjednost države, zatim ga šaljemo u skupštinu, ali, pošto je zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi, moguće je da predsednik Srbije, predsednik skupštine i vlade, zajedničkim, trostrukim potpisom uvedu vanredno stanje. Onda znate šta to znači. Ako se uvede vanredno stanje nema više kafića, barova, bisokopa, pozorišta, već vojska na ulice, zna se šta na granici I tako dalje”, rekao je ranije danas Vučić.

Vanredno stanje, prema njegovim riječima, podrazumijeva najteže moguće mjere.

“Vanredno stanje zahtjeva potpunu izolaciju”, rekao je Vučić.

Odluka o upotrebi Vojske mogla bi da bude korak ka najtežim mogućim mjerama.

“Vanredno stanje u zemlji proglašava Narodna skupština ako je ugrožena država i narod zbog elementarne katastrofe ili bolesti (zemljotres, požar, pobuna, epidemija. . . ), kaže za Tanjug profesor Ustavnog prava Slobodan Orlović.

U toku trajanja vanrednog stanja mogu da se ograniče određena ustavna prava, među njima i biračko pravo, što bi, kako navodi profesor, ako se donese i odluka o uvođenju vanrednog stanja, moglo da dovede do odlaganja aprilskih izbora.

Orlović napominje da vanredno stanje može da traje najduže 180 dana, odnosno dva puta po 90 dana.

Mjere tokom vanrednog stanja, kako je ukazao, donosi Narodna skupština, a ako narodni poslanici ne mogu da se okupe, mjere donosi Vlada uz supotpis predsjednika Republike.

“Mjere su zapravo ograničenja ljudskih prava garantovanih Ustavom, a koje će mere biti donijete odlučuje se u skladu sa potrebama novonastale situacije, na primjer, ograničenje slobode kretanja, ograničenje slobode okupljanja, obaveza zdravstvenih kontrola, ograničenje prava na obrazovanje (zatvaranje škola) i drugo”, rekao je profesor Orlović za Tanjug.

Categories: Svet