Krompir je jedan od najzastupljenijih povrća na ovim prostorima. Poslije kukuruza, pšenice i pirinča najviše se on kunzumira i koristi u ljudskoj ishrani. Veoma je lako gajiti ga, jer uopšte nije zahtjevna biljka, niti traži posebne uslove i njegu.

k

Ovo povrće obiluje sa vitaminom C, manganom, fosforom i pantotenske kiseline. Pored ishrane krompir se koristi i u mnoge druge svrhe, kao što su medicinske i kozmetičarske.

Takođe veoma povoljno utiče na zdravlje cjelokupnog ljudskog organizma. Osim što se može spremati na bezbroj načina, ovo povrće može da ponudi i jako zdrav sok, koji možda nije baš najukusniji, ali će zasigurno donijeti dobro organizmu.

k1

Osim što krompir možete jesti na bezbroj načina, možete ga iskoristiti i na ovaj način i sebi pomoći.
Krompir zbog mnogih vitamina će poboljšati zdravlje kože.


 
Vitamin C

k3

Pomoći će u procesu cijeljenja rane u izlječenju akni i održavanju kože hidratiziranom. Krompir može pomoći u liječenju strija od porođaja.

Vitamin B

b

Različiti vitamini B-kompleksa mogu pomoći da se liječe mnoge upalne infekcije.

Željezo

v

Željezo iz krompira će vam lijep ten i prirodni sjaj.

Kalcijum

Krompir je izuzetno bogat kalcijem. To je razlog zašto trebate koristiti krompir za poboljšanje zdravlja kože.

Bakar

k4

Vrlo koristan u liječenju kožnih bolesti uzrokovanih nedostatkom bakra. To je razlog zašto vam je potrebno da krišku krompira stavite izravno na kožu. Ostavite oko 5-10 minuta, a zatim isperite kožu toplom vodom. Ponovite svaki dan.

Categories: Društvo