Crnogorske zdravstvene vlasti objavile su u subotu da je u toj zemlji koronavirusom zaraženo ukupno 35 osoba, od kojih je skoro polovina iz Rožaja, gradića s 20 tisuća stanovnika na tromeđi između Crne Gore, Srbije i Kosova, te su objavile uvođenje novih mjera u postojećoj situaciji.  

Također, utvrđeno je da je 84 posto aktivnih slučajeva koronavirusa u zemlji uvezeno iz Srbije.

U Rožajama je u jednom danu registrirano 14 novooboljelih, koji su svi zaraženi u Srbiji, pa je crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo donijelo odluku da se u potpunosti zatvara granični prelaz Vuča sa Srbijom.

Obavezno nošenje maski u javnosti, zabrana slavlja i grupiranje više od dvije osobe

„Uvodi se obavezno nošenje maski na otvorenom i u zatvorenom javnom prostoru, zabranjuju se slavlja i grupiranja više od dvije osobe, vjerski obredi obavljaju se bez prisustva građana, a pogrebi u krugu obitelji“, priopćilo je Nacionalno koordinacijsko tijelo.

Kako se navodi, odlučeno je da Vojska Crne Gore, policija i nadležne inspekcije pojačaju kontrolu državne granice, a građanima Rožaja se preporučuje da bez velike potrebe ne napuštaju teritorij općine.

Većina aktivnih slučajeva uvezeni su iz Srbije

Nakon temeljite istrage, crnogorski epidemiolozi utvrdili su da je 26 od 31 slučaja aktivnih infekcija koronavirusom direktno uvezeno iz Srbije ili se raširilo preko građana Crne Gore koji su u proteklih deset dana protuzakonito boravili u Srbiji.

„Dvanaest aktivnih slučajeva su rezultat uvoza bolesti od osoba koje su u Beogradu bile na nogometnoj utakmici Crvena zvezda – Partizan, dok je u 14 aktivnih slučajeva riječ o građanima Rožaja koji su protuzakonito boravili u Tutinu“, priopćila je crnogorska vlada.

Vlada poslala apel građanima

Vlada je upozorila građane da se zemlja bori za očuvanje javnog zdravlja uz istodobno provođenje mjera čiji je cilj oživljavanje gospodarstva, istaknuvši da nepoštivanje propisanih mjera predstavlja direktan napad na crnogorske nacionalne interese.

Crna Gora je prošlog tjedna, nakon 42 dana bez slučajeva zaraze koronavirusom, zabilježila prve nove slučajeve zaraze covidom-19, koji su iz Srbije donijeli crnogorski građani koji su 10. lipnja bili na utakmici u Beogradu. Kako bi izbjegli obaveznu izolaciju ili karantenu, oni su u Crnu Goru ušli preko Bosne i Hercegovine. Od 18. lipnja po odluci crnogorske vlade iz BiH u Crnu Goru ulazak je moguć uz negativan PCR test akreditiranog laboratorija.    

Categories: Društvo