PoslIJe skoka u broju zaraženih zbog lokalnog žarišta u Vranju, najnovijim testiranjem utvrđen je pad broja obolelih od Kovida19. Na Kriznom štabu koji je u toku, saopšteno je da ima najave, da bi od 1. juna većina zemalja u regionu mogla da ukine testiranje na Kovid19.

Srbija polako opušta sve mJere i praktično dominantna mera je samoprocena svih rizika. Krizni štab sastao se danas jer je poslJednjih dana došlo do uvećanog broja novootkrivenih slučajeva Kovida. Međutim, klinička slika je iznova zadovoljavajuća.

Kako je rečeno na Kriznom štabu ima najava da će od 1. juna većina zemalja u regionu ukinuti testove na Kovid19. Granice se polako otvaraju, a u sklopu ove mJere je i da su studenti iz regiona oslobođeni plaćanja testa, koji će koštati oko 6.000 dinara.

Kako se saznaje RFZO će objaviti žiro račun tako da ko želi da uradi testiranje u institucijama javnog zdravlja i Domovima zdravlja može to da uradi.

Praktično, sa slabljenjem epidemije dominantna mjera postaje – samoprocena. Sanitarni nadzor će postojati kod sumnje bilo koje vrste.

Ono od čega su brojni građani u Srbiji strahovali, nije se desilo. Nije bilo govora o zatvaranju kafića i restorana, kao ni uvođenju policijskog sata.

Categories: Društvo Svet