Ako se budu poštovale mjere, za mjesec dana ili dva epidemija Kovid-19 će u Srbiji krenuti silaznom putanjom.

Kineski stučnjak za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Peng Džićijang uvjeren je da će Srbija za mjesec ili dva uspjeti da epidemiju korona virusa stavi pod kontrolu.

– Vaše rukovodstvo pokazuje veliku odlučnost, narod vjeruj Vladi. I ja vjerujem da će tako biti – rekao je doktor Peng, koji predvodi šestočlani tim ljekara iz Kine koji su došli u Srbiju da pomognu u borbi sa epidemijom.

On dodaje da će, ako se budu poštovale mjere, za mjesec ili dva epidemija Kovida -19 u Srbiji krenuti silaznom putanjom.

– Kada četiri dana uzastopno budete imali pad novooboljelih, čekaju vas još dva ciklusa od po 14 dana, koliko obično traje inkubacija, znači dodatnih 28 dana opreza. Onda možete da odahnete – rekao je Peng.

Govoreći o tome od čega zavisi dalji tok epidemije, pošto Srbija ulazi u četvrtu sedmicu, on kaže da to najviše zavisi od toga koliko će naša zemlja brzo otkriti oboljele, pogotovi one koji su u kućnoj izolaciji.

kinezi

Foto:Printscreen

– Njih što prije treba smjestiti u bolnice i liječiti. Takođe, moraju se smjestiti u kolektivni karantin svi koji su bili u kontaktu sa obolelima. U kućnoj izolaciji vrlo je teško izbjeći širenje zaraze. Mi u Kini smo se u to uvjerili – naglasio je.

Upitan šta je Srbiji prednost, a šsta mana u borbi sa virusom, Peng kaže da se lične mere zaštite koje preduzimemo ne mogu meriti sa onim što su oni radili u Kini.

– Prema ljudima koji su izolovani kod kuće i ne žele u kolektivni smještaj, trebalo bi primeniti prinudnu izolaciju. Ogromna prednost je snaga koju je pokazala vaša vlada. To je slično kao u našoj Kini. Ukoliko veliki broj inztitucija zajednički krene u borbu, lako ćete stići do pobede – poručuje on.

Ukazuje i da naša zemlja nema iskustva sa pandemijom, te da je primijetno i određeno nepoštovanje u sprovođenju mjere.

– U bolnicama ima nedostataka u mjerama zaštite zaposlenih. Malo ljudi se testira. Ali, mjere zaštite zdravstvenih randika mogu da se pojačaju, resursi za testiranje takođe – zaključio je Peng.

Novi.ba/Srbijadanas

Categories: Svet