Dobro pogledajte ilustraciju i neka igre počnu. Za razliku od mnogih testova inteligencije, ne postoji tačan ili netačan odgovor na ovu ilustraciju.

Ali, ako upotrijebite logičko razmišljanje i dopustite da na njega utiče životna filozofija, otkrićete nešto o sebi.Analizarajte ovu ilustraciju i odgovorite na pitanje – ko je na najgluplja osoba od ove četiri na drvetu?

oosbaaa

1. Najgluplja je osoba označena brojem 1

Najjednostavnija logika nam govori da je u ovoj situaciji nasigurnija osoba koja sjedi najbliže deblu. Naravno da je u prednosti u odnosu na one koji sjede daleko na granama. Po toj logici možemo zaključiti da je najmanje pametna osoba koja sjedi na najlošijoj poziciji. Iz takvog razmišljanja slijedi da su najgluplje osobe pod brojem 1 i 4.

Osoba broj 4 izgleda kao da je primorana da isječe granu na kojoj sjedi – možda je sklona samoubistvu – možemo zaključiti da je na neki način najmanje svjesna svoje loše pozicije i posljedica koje slijede. S druge strane, osoba 1 posmatra mirno kako joj čak dvoje ljudi sječe granu na kojoj sjedi kao da je nesvjesna onoga što slijedi – što nas dovodi do zaključka da je osoba 1 najgluplja. Ovakvo zaključivanje polazi od pretpostavke da će preživjeti najpametniji jer su pronicljivi. Ukoliko ste se ovom logikom vodili vjerovatno vjerujete u naučni progres i propitkivanje starih rješenja razumno i logično. Nauka nam nudi nove načine razumijevanja svijeta i društva, a ti vjeruješ da možemo oblikovati budućnost i tako ostvariti svoje ciljeve. Vjerovatno stare institucije smatraš dogmatskima, praznovjernim.


2. Najgluplja je osoba označena brojem 3

Ugao gledanja: metafizička pravda

Dok nam logika otkriva ko je trenutno na boljoj poziciji, postoje i puno veće stvari u igri, koje nisu ništa manje logične, a mijenjaju naše zaključke jer uzimaju u obzir moralne i metafizičke posljedice čina. Sama ideja pravde otvara pitanje kazne u budućnosti, na primjer zatvorsku kaznu ili neku vrstu osvete. Prednosti prethodnog, logičkog razmišljanja tako nestaju i sve se buduće posljedice čina moraju uzeti u obzir – najgluplji je onaj ko na koncu snosi najteže posljedice.

U idealnom scenariju, osoba 1 trebalo bi da pokuša da spriječi zločinačko ponašanje ostalih, iako je sad već možda prekasno, a možda ne shvata što će joj se dogoditi. Pa ipak, možemo zaključiti da osoba 1 barem neće počiniti zločin protiv drugih. Istovremeno, osoba 4 ugrožava samu sebe, i to namjerno, što nije dobro. Ali zato što se čini da je pod prisilom, njegovo ponašanje možda uopšte ne otkriva kako on razmišlja u normalnim okolnostima. U najgorem slučaju, to što radi pogađa samo jednu osobu. Osobe 2 i 3 izgledaju kao da su spremne da počine zlodjelo. Možda ih čeka zatvor ili osveta bijesnih građana ili vječna kazna nakon smrti. Oni svjesno žele da napakoste drugome i rezultati su za njih sigurno najgori. Osoba broj 3 vjerovatno će doživjeti najgoru kaznu jer pokušava da učini nešto loše u životu dvije osobe, a ne samo jednoj.

Ukoliko ste zaključivali ovom logikom…Vjerovatno podržavate drevne moralne i građanske institucije i tradicije (uključujući i metafizičke ideje i vjerovanja), a ne najnovija, dalekosežna otkrića nauke. Vjeruješ da su se mnoga od tih otkrića nisu potvrdila vremenom i smatraš da takozvanom ‘progresu’ treba prilaziti s oprezom.

Izvor (novi.ba)

Categories: Društvo Zabava