Postoje razni savjeti u vezi sa tim kako ih se otarasiti, a jedan koji se često zanemaruje je upotreba biljaka. Biljke su lijepe, čiste vazduh i daju nam kiseonik, a izgledaju lijepo i unutra i napolju. Ukoliko ste primijetili da vam komarci prave dosta problema, nabavite neku od biljaka nabrojenih u nastavku i situacija bi trebalo da se promijeni.

bosiljak5


Bosiljak


 
Pored toga što miriše lijepo i odlično ide kao sastojak domaćeg pesto sosa i dodatak svim vrstama tjestenina, bosiljak može i da odbije komarce. Možete ga staviti skoro bilo gdje, jer mu odgovaraju i sims sa unutrašnje strane prozora, terasa, trem, ili čak i bašta.


Eukaliptus

Ovo je biljka koja se prije svega preporučuje onima koji imaju dvorište, jer može da poraste do skoro 20 metara, ali se jedan manji dio može presaditi i u saksiju. Poznata je po tome što pomaže u suzbijanju kašlja i prehlade, ali je korisna i za umanjivanje bolova u zglobovima, a odbija i komarce.

lavanda

Lavanda


 
Lavanda je poznata po lijepom mirisu i uljepšava atmosferu gdje god da je postavite, naročito kada procvjeta. Njeno ulje odbija komarce, a ni muve nisu lude za njim, tako da će vama mirisati lijepo i osloboditi vas napasti.


Ilustracija
Matičnjak

Matičnjak je vrlo otporna biljka koju možete čuvati gdje god i imati tokom cijele godine. Uzmite par svježih listova, ugnječite ih rukama i protrljajte po izloženoj koži, to će spriječiti komarce da slijeću na vas. Matičnjak se koristi i za mnoge druge svrhe u narodnoj medicini, kao lijek za visok pritisak, čišnjenje krvi i drugo.

Limunova trava

Ulje limunove trave koristi se u mnogim industrijskim proizvodima za odbijanje insekata, tako da nije loše imati ovu biljku pri ruci. Bilo da je unutra ili napolju, odbiće muve i komarce, a možete je koristiti i kao začin za pojedina jela.

Žalfija

Osim što je dobra za ispiranje grla, žalfija je još jedna biljka čiji se miris ne sviđa komarcima. Ona odbija i krpelje, a njen miris privlači male ptice, poput kolibrija, pa se nemojte iznenaditi ako začujete tihi cvrkut.

Nana

Znamo da je odlična za čaj i kao svježi dodatak mohitu i drugim osvježavajućim koktelima, ali je odlična i za odbijanje komaraca. Držite je u kuhinji i na terasi, zavisno od doba godine i potrebe. Po zimi se preporučuje da je unesete unutra, a tada može biti i dodatak toploj čokoladi.
Izvor: hayat.ba

Categories: Zabava