Stanje na području Tuzlanskog kantona se stabilizira, a vodostaji rijeka su u padu, potvrdio je vršilac dužnosti direktor Kantonalne uprave civilne zaštite TK Zoran Jovanović.

 
Zbog brojnih problema izazvanih obilnim kišnim padavinama, angažirana je i Federalna uprava civilne zaštite koja je zajedno na terenu s pripadnicima Kantonalne uprave Civilne zaštite.

Najugroženija područja na Tuzlanskom kantonu su dio grada Živinice, odnosno naselja Đurđevik i Višća te općina Kladanj koja je jučer pretrpila strašne poplave. Na svu sreću nemamo ljudskih gubitaka, evakuisani su svi koji su bili ugroženi – kazao je Jovanović.
Poplave koje su pogodile Tuzlanski kanton prouzrokovale su i veliku štetu na poljoprivrednim usjevima. Štete će prema prvim procjenama biti višemilionske.

screenshot-961


Gotovo sve općine na području TK proglasile su stanje prirodne nesreće, i tek nakon toga slijedi evidencija ukupnih šteta izazvanih sa ove dvije nesreće. Štete neće biti male i teško će biti nadoknadive – kazao je ministar poljoprivrede TK Mustafa Šakić.
Nekoliko općina i gradova na području Tuzlanskog kantona proglasili su stanje prirodne nesreće. Kada je u pitanju Grad Tuzla stanje nesreće je proglašeno zbog opasnosti od poplave i pojave novih, ali i reaktivacije starih klizišta. Približno jedna četvrtina Tuzle je pod klizištima.

Imamo više od 2.100 klizišta. Imali smo par prijava, međutim radi se o manjim odronima puteva, tako da ne možemo detektovati da su to reaktiviranja klizišta. Kritična su naredna dva do tri dana – istakao je šef Odjeljenja za upravljanje rizicima od katastrofa CZ Tuzla Miralem Mulać.
Jedno od najugroženijih tuzlanskih naselja kada je riječ o klizištima je naselje Badre. Stanovnici ovog naselja još uvijek se sjećaju velikih poplava i klizišta iz 2014 godine. Nadaju se da se neće ponoviti taj strašni scenariom, piše Fena.

Tuzlanski vatrogasci u protekla 24 sata imali su samo jednu intervenciju na crpljenju vode. Iako je trenutna situacija u Tuzli dobra, angažovane su dodatne vatrogasne snage u slučaju da u narednim danima dođe do aktiviranja klizišta, ali i potrebe pomoći u drugim općinama.

Imamo i dodatne snage koje ćemo angažovati ako se javi potreba. Sve pumpe su nam ispravne, imao i čamac za spašavanje ako se pojavi potreba za njim – naglasio je starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla Jasmin Jahić.
Kada je u pitanju TK, u protekla 24 sata u operativnom centru Srebrenik prijavljeno je 28 poplavljenih objekata (objekti pošte, ambulante i ured MZ Špionica). Prijavljeno je aktiviranje sedam novih klizišta na području Grada.

Načelnik Općine Čelić Sead Muminović proglasio je stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta na području te općine.

Na području općine Banovići prijavljeno je aktiviranje klizišta u MZ Podgorje koje ugrožava jedan pomoćni objekat.

Categories: Svet