Limun je neizostavni dio naše kuhinje – sjajan je dodatak različitim poslasticama, specijalitetima i smutijima, a nema ništa što više osvježava od hladne limunade! Uz to je i prava riznica zdravlja, bogat je vitaminom C, poboljšava probavu, deluje antibakterijski…

Svi smo već naučili i to koliko benefita po naš organizam ima konzumiranje tople vode sa limunom svako jutro, a zbog svega navedenog – ovo citrusno voće valja uvijek imati pri ruci. Nažalost, limun ne traje dugo, pa ako ih ne iskoristimo na vrijeme – pronaći ćemo ih istruhle.

Ipak, tu su dobre vijesti, limun je moguće sačuvati i to jednostavnim postupkom – zamrzavanje. Ovo ima nekoliko prednosti, ne samo što ćete u svakom trenutku moći da iscijedite sok od limuna, već će i rendanje limunove kore biti daleko lakše, a ovaj sastojak daje predivnu aromu i ukus brojnim poslasticama. Još jedna prednost zamrznutog limuna jeste što je lakši za upotrebu i cijeđenje!

limun1

Zamrzavanje limuna nije komplikovano, naravno, ali ipak povedite računa o sljedećim stavkama : limun treba da bude bez mekanih dijelova i tamnih fleka. Prije nego što ga stavite u zamrzivač, dobro ga operite vodom, a možda je najbolje da ga operete mješavinom vode i sode bikarbone. Stavite ga u kesicu za zamrzivač i gotovo! Služite se njim po potrebi!

Categories: Društvo